Dekk er en av de viktigste aspektene ved Formel 1 racing. De kan enten lage eller bryte et løp og ha stor effekt på resultatet. Dekkene som brukes i Formel 1 er forskjellige fra de vanlige dekkene som brukes på vanlige biler. Formel 1 dekkene er spesielt utviklet for å tåle ekstreme krefter, høye temperaturer og store mengder sidebelastning. sammensetningen konstruksjonen, profilen og formen på dekket påvirker ytelses på banen.
Viktig informasjon å vite om de forskjellige dekk typene i Formel 1:
- F1-dekk er spesielt utviklet for å gi det optimale grepet, ytelsen og holdbarheten som er nødvendig for Formel 1 racing.
- Ulike typer dekk brukes under forskjellige forhold, som våte, tørre, fuktige eller middels bane overflater.
- F1-lag må velge dekk nøye basert på baneforholdene før hvert løp.
- Mengden slitasje på dekk avhenger av bane overflaten og førerens kjørestil.
- F1-dekk er konstruert av en spesiell gummiblanding som bidrar til maksimalt grep og ytelse.
- Dekk temperatur og trykk overvåkes nøye under et løp.
Pirelli, den offisielle dekk Formel 1 leverandøren gir lagene tre dekksammensetninger for tørt vært å velge mellom. hard, medium og myke, er de tilgjengelige dekkene. For våte forhold er det middels som er et produkt mellom glatte og full mønster, og helvåte dekk å velge mellom. Avhengig av banens overflate, temperatur, fuktighet og andre forhold vil de justere strategiene sine for å maksimere ytelsen. F1-dekk er komplekse og sofistikerte i design og konstruksjon. For å sikre det høyeste sikkerhetsnivået blir de grundig testet før de blir godkjent for bruk i Formel 1 racing.
Gummiblandingen som brukes til å lage F1-dekk består av fire forbindelser diktert av FIA-regelverket. De er høyt spesialiserte i forhold til kjøretøy og baneforhold. Disse dekkene er laget av Pirelli som er eksklusiv leverandør av F1-dekk.
Gummiblandingen som brukes i F1-dekk er av en spesiell betydning. De består hovedsakelig av en kombinasjon av naturlig og syntetisk gummi, kullsvart og andre kjemiske tilsetningsstoffer. Kombinasjonen av materialer som brukes i blandingen kan ha en effekt på kvaliteter som hardhet eller mykhet samt evnen til å gripe bakken. Dekkene må også være sterke og tåle ekstreme temperaturer, store sidekrefter, rask akselerasjon og retardasjon.
I tillegg påvirker dekksammensetningen også hvor raskt dekket brytes ned eller slites ut under et løp, da de er temperaturfølsomme. Et dekk som brytes ned raskt kan gi bedre grep i starten, men vil miste ytelsen. Det kan hende at dekkene må skiftes oftere noe som kan påvirke den generelle løpsstrategien. Pirelli har eksperimentert med utformingen av dekkene sine gjennom årene og har ofte introdusert nye sammensetninger og strukturer for å forbedre dekkytelsen.
Hvis du noen gang har sett et Formel 1 løp, har du kanskje lagt merke til at det ikke er noe slitebaner på dekkene. Dette er fordi slitebanemønsteret ikke er nødvendig for F1-dekk, da ytelsen ikke er avhengig av dem. Dekkmønstre brukes vanligvis for å forbedre trekkraften under våte forhold, men F1-biler trenger ikke dette siden de sjeldent kjører i regnet, og selv når det gjør det, kan lagene velge mellom middels eller helvåte dekk.
Glatte dekk, som ikke har noe slitebane i det hele satt, er det typiske dekket som brukes under løp, da de gir maksimalt grep på en tørr overflate. Men hvis forholdene blir våte kan lagene bytte til helvåte dekk med spesielle mønstre designet for å fjerne store menger vann på baneoverflaten. I tillegg kan de velge middels dekk som er laget av en myke blanding enn helvåte, men som også har noen slitebanemønstre som hjelper til med å spre vann.
Formel 1 biler har tradisjonelt brukt 13-tommers felger med dekk som måler 24,4 tommer (67 cm) i diameter, 30,5 cm bredde foran og 40,5 cm for bak dekk. Middelsdekk er 5 cm bredere enn vanlige og helvåte er 10 cm bredere. I 2022 ble midlertidig felgstørrelsen økt til 18-tommer (45,7 cm) med dekk og felgdiameter på 28,3 tommer (72 cm) Dette nye designet har gjort F1-bilene mer mottagelige når de svinger, noe som har endret måten de håndterer banen på. Det er viktig å merke seg at alle disse målingene er diktert av FIAs regelverk, for å sikre lik ytelsen for alle lag.
Når det gjelder Formel 1- løpshelger, må alle førerne velge 10 dekksett fra de 20 dekkene, inkludert 13 tørre, 4 middels og 3 helvåte levert av Pirelli. For de tre treningsøktene må en fører bruke tre sett med dekk, og det første settet returneres til Pirelli før neste økt starter. Dette gjør at Pirelli kan studere dekkene for slitasje og deres tilstand ved hjelp av identifikasjonsmerker.
For kvalifisering kan lagene velge mellom myke eller helvåte dekk avhengig av banen. Myke dekk gir bedre grep og raskere tider, men helvåte dekk er pålagt av løps direktørene hvis banen er litt våt eller vannmettet. Under selve løpet må førerne bruke to tørre dekksammensetninger i tillegg kan de holde dekkene varme før løpet ved å pakke varmetepper rundt dekkene og varme opp dekkenes ytre overflate. dette bidrar til å opprettholde grep og trekkraft og optimal ytelse og hastighet.
I Formel 1 spiller dekkstrategi en avgjørende rolle for suksessen til et løp. Lagene må velge riktig dekk for hver bane og for å maksimere ytelsen og minimere risikoen for feil. De riktige dekksammensetningene og strategien kan hjelpe et lag med å få en fordel over sine konkurrenter. Dekksammensetninger er valgt basert på baneforholdene og lagets strategi for et bestemt løp. For eksempel er myke dekk best egnet for korte løp med høy hastighet og trange svinger. Hardere dekk er derimot bedre for lange avstander med mange rette langsider.
Lagene må også håndtere dekkslitasje nøye, dette betyr å overvåke trykket og temperaturen på dekkene under løpet. De må også sjekkes for eventuell slitasje eller skade. Til syvende og sist kan den riktige dekkstrategien hjelpe til med å få et forsprang på konkurrentene og komme på topp.
Værforholdene kan påvirke et lags dekkstrategi betydelig, for eksempel hvis det regner på dagen for et løp vil lagene vanligvis velge mellom middels eller helvåte dekk. Begge dekkene har slitebanemønstre designet for å spre vannet vekk fra banens overflate. På den andre siden, hvis det er sol og tørt vil de glatte dekkene være det ideelle valget, da de gir maksimalt grep og støtter bedre hastigheter. Lagene må også vurdere lufttemperaturen når de velger dekk, da varmt være kan føre til at dekkene overopphetes og slites raskere.
Pitstops er en viktig del av Formel 1 racing og involverer strategisk bytte av dekk åpen bil i løpet av en kort periode. Dette kan gi lag en fordel i forhold til motstanderne, siden nye dekk gir overlegen ytelse sammenlignet med utslitte. For å maksimere fordelen med et pitstop, må lange ta hensyn til ulike forhold, som være og ytelse. Datasimuleringer utføres for å finne det ideelle tidspunktet for et pitstop, tatt i betraktning alle mulige scenarioer. Dette bidrar til å sikre at lagene ikke taper tid når de foretar et pitstop og kan dra nytte av nye dekk for en annen etappe av løpet.
Et god pit-mannskap er nøkkelen til å gjennomføre et vellykket pitstop. De må jobbe raskt for å skifte dekk og for å få bilen tilbake på banen med minimalt tapt tid, noe som kan gi ytterlige ti eller tjue sekunders fordel i forhold til motstanderne. Til syvende og sist kan pitstop strategien være forskjellen mellom seier eller tap. Rekorden for det raskeste pitstoppet under et Formel 1 løp ble utført av Red Bull på 1,82 sekunder under Brazil Grand Prix i 2019.
I Formel 1 kommer Pirelli dekkene i fem forskjellige sammensetninger. C1 (den hardeste), C2, C3, C4 og C5 (den mykeste). Pirelli annonserte at en ny hardere sammensetning, C0, blir introdusert i 2023 sesongen. Den nyeste versjonen av C1 lover økt grep ytelse, sammenlignet med forgjengeren. Sammen med C0 og C1 sammensetningene forblir de tre andre dekkene (C2-C5) uendret, men har en ny struktur for større konsistens under hele løp.
La oss ta en titt på hvert dekk som brukes i Formel 1 og formålet de tjener:
De myke dekkene er designet for maksimalt grep på banen og gir den beste ytelsen i høyhastighets svinger. De må brukes forsiktig, siden de har en tendens til å brytes ned rask hvis de presses for hardt.
De medium dekkene gir en balanse mellom hastighet og holdbarhet. De tilbyr godt grep under løpet samtidig som de tåler med slitasje en de myke dekkene. Lag velger denne type dekk når de ønsker å få mest mulig ut av bilens ytelse, men også sikre at de varer hele løpet.
De harde dekkene er designet for å tåle flere runder på banen med bedre holdbarhet en de myke og medium dekkene. De tilbyr med stabil ytelse på banen, men dens manglende grep gjør ofte at de er tregere en andre dekk. Lag kan velge denne type dekk når de trenger å opprettholde en jevn rundetid gjennom hele løpet.
Middelden er den mest allsidige dekktypen når det kommer til racing under våte forhold. De bedre grep en de helvåte dekkene, noe som gjør den til et favoritt valg blant lagene og førerne. De kan brukes i nesten alle regnforhold, og gir overlegen ytelse helt til banen er klar for de glatte dekkene igjen.
Helvåte dekk er spesielt designet for bruk under ekstreme regnforhold. De har tykkere slitebanemønster for å gi førere mer grep på banen og de kan fortrenge opp til 60 liter vann i 300 km i timen. Disse dekkene bør kun brukes når det er stående vann på banen, da de er ineffektive i tørkende spor. Førerne foretrekker vanligvis middels dekk når det er mulig for å få mest ut av dekkene.
Konklusjonen er at Formel 1 dekk er en viktig del av sporten, ettersom de kan lage eller ødelegge et lags prestasjoner. Utviklingen og utvalget av F1-dekk er strengt regulert av FIA for å sikre rettferdig konkurranse mellom lagene, samtidig som de lar dem velge de dekkene de ønsker ut fra forholdene ved hvert løp
Til tross for det strenge regelverket kan dekkfeil fortsatt forekomme og ha stor innvirkning på løp. Det er derfor viktig for førerne å regelmessig sjekke tilstanden til dekkene for å sikre sikkerheten under et løp. til syvende og siste kan dekkvalg være den avgjørende faktoren i et løp, som gjør det til en viktig del av Formel 1.
Ta gjerne kontakt hvis det er noe dere lurer på eller om dere har tips til hva jeg kan skrive om!